ZNAKOVI NA PUTU

“Kada im se kaže: "Ne remetite red na Zemlji!" - odgovaraju: "Mi samo red uspostavljamo!" Zar?! Uistinu, oni nered siju, ali to ne opažaju.”

26.05.2009.

Bunkeri Al-Kaide na travničkoj pijaci

Piše: Semir Imamović

Izmišljanje tzv. islamskog terorizma u BiH više nije incident, koji se događa povremeno, već pojava koja traje u kontinuitetu. Kao i genocid nad Bošnjacima. Otud se o antiislamskoj histeriji Federalne televizije i njenog centarfora, magazina ''60 minuta'', ne može govoriti kao o izdvojenom slučaju, već kao o nizu slučajeva u kojima se plasiraju nevjerovatne laži o postojanju mreže Al-Kaide u Bosni i Hercegovini, o hiljadama mudžahedina koji k'o zapeta puška čekaju da opucaju po Evropi, o džihadistima, islamistima, militantima itd.
 
To traje već godinama. U Bosni i Hercegovini niko nije stradao od tolike opasnosti, ali se i dalje izmišlja opasnost. Stoga se mora govoriti o trajnom opredjeljenju Federalne televizije da satanizira Bošnjake i sramoti ovu zemlju. A da bi se jedna državna ustanova, kakva je Federalna televizija, programski utjerala u kriminal laganja i ljaganja, iza svega mora postojati naručitelj posla, koji rad Federalne televizije, i njenih kadrova, uvjetuje fašističkim djelovanjem. Nema nikakve sumnje da je optuživanje bošnjačke žrtve da se bavi terorizmom zapravo isti onaj fašizam kojim je Hitler optuživao Jevreje za štošta, i kojim cionistički Izrael optužuje Palestince za štošta. Iza fašizma Federalne televizije stoji dejtonski državni sistem koji nastavlja posao Radovana Karadžića i Mate Bobana. Kao i svaki fašizirani sistem, i ovaj ima svoje podanike, koji u ličnom interesu ili šute, praveći se da zločin ne vide, ili u njemu sudjeluju, ostvarujući dodatni profit. Zato se i dogodilo da novinari koji izmišljaju tzv. islamski terorizam za nekoliko godina steknu basnoslovne nekretnine, ogromne stanove u centru Sarajeva, poslovne prostore, vile i jahte na moru, a o bankovnim računima da se i ne govori. Za velikosrpski i velikohrvatski budžet, desetine miliona eura nisu nikakva para ako će tom parom biti preoblikovana istina o genocidnoj agresiji, i ako će okupirane bosanske teritorije zauvijek ostati etnički čiste od Bošnjaka. Glavna moneta u realizaciji tog cilja jeste izmišljanje tzv. islamskog terorizma.
 
Za tu operaciju regrutovano je ono najgore što se razvlačilo po bosanskoj (okolo)medijskoj sceni, sami kal, poput Damira Kaletovića koji je do prije koju godinu radio tehničke poslove na Tuzlanskoj televiziji, da bi odjednom bio lansiran preko Federalne televizije. Naravno, nikada Kale Kaletović ne bi dospio dalje od tuzlanske termoelektrane da nije prihvatio faustovski ugovor – dobit ćeš sve, i pare i slavu, ali ćeš raditi što se od tebe traži. A šta se to traži od Kale Tovića i još nekoliko islamofobijskih ekstremista? Narudžba je izmišljanje tzv. islamskih terorista, po svaku cijenu, kako god, pa makar te konstrukcije izgledale tako providno i smiješno da u njih ni dijete ne može povjerovati. Posljednji takav slučaj jeste prilog Kale Tovića o mudžahedinima koji su okupirali pijacu u Travniku, pa sa nje rastjerali pošten svijet i poštene prodavce, pošto su ovi sa bradama, sami po sebi, nepošteni i opasni. Činjenica da na travničkoj pijaci, kao i na pijacama drugih gradova, tezge drži i po nekoliko momaka čiji izgled ukazuje na njihovu pripadnost islamu, u normalnom i slobodnom društvu ne bi trebalo značiti ništa. Ali u društvu koje je opsjednuto islamofobijskim fašizmom, ta činjenica je dovoljna da se iskonstruira priča o okupaciji pijace u Travniku, u gradu koji po svemu može biti primjer uređenih odnosa, od tradicije i tolerancije među narodima, do komunalnih i ekonomskih aspekata. Da je bogdo na tri frtalja bh. teritorije kao što je u Travniku, Bosna bi bila spašena. Ali, kal ''60 minuta'' blati ovaj čestiti grad, sramoti njegovu harmoniju, izmišlja okupaciju pijace od tzv. islamskih ekstremista, a tu laž moguće je razobličiti jednom jedinom rečenicom, i to ovom: Jadna je ta bogata svjetska teroristička mreža ako je spala na ''džihadiste'' koji po bosanskim pijacama drže tezge i ubiru bijedni profit od kojeg se jedva mogu prehraniti njihove porodice. Zapita li se iko od sponzora ovih laži – koliko je vjerodostojno prikazivati tzv. islamsku opasnost kroz okupaciju pijace? I, zašto bi neko okupirao pijacu? Bezbeli će od tezgi napraviti bunkere pa truhlim paradajzom i pokvarenim jajima gađati munafike i izvršavati teroristička nedjela?!

(SAFF)